Ana içeriğe atla

Apartmanda da sigara içilmesin!

Ohh şükürler olsun. Sigara yasağı bizim ülkemizde de yaygınlaşıyor. Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçen tasarı yasalaşırsa, bazı açık alanlarda dahi sigara içmek yasak olacak.
Yani pek çok insanımız boşu boşuna zehirlenmekten kurtulacak. Sigara içen, yani kendisini zehirlemek isteyen gitsin, nerede zehirlerse zehirlesin. Ancak, başkalarının hayatını tehlikeye atmasın. Sigara, içenin de, dumanını soluyanın da hayatını tehlikeye atıyor.
Çünkü sigaranın içinde 4 bin tane ayrı zehirli madde var. Ve Türkiye'de her yıl 100 bin insan sigara yüzünden yaşamından oluyor. Bunları ben söylemiyorum; profesörler söylüyor.
* * *
Adım gibi eminim... Bundan 50 yıl sonra dünyaya gelecek insanlar, geçmişe dönüp bakınca çok şaşıracaklar... Kendilerinden önce yaşayan nesiller içerisindeki milyarlarca insanın, bile bile ölümü davet etmiş olmalarına, Yaşamlarını hızla kısaltmış olmalarına şaşıracaklar. İnsanların, 'nikotin' denilen zehirin dumanını ciğerlerine çekip de yavaş yavaş intihar etmiş olmalarının, bizden sonra gelecek kuşaklarda derin bir hayret uyandıracağına eminim.
Hayalinizde zaman tüneline girin, Bundan 50 yıl sonrasına gidin... Ve dönüp bakın geriye;
Geriye, yani bugünlere... Siz olsanız Allahaşkına, Kendisini sigarayla zehirleyenlerin, boşvermişliğine şaşırmaz mısınız?
* * *
Biz yine dönelim bugüne... Yasaklar dünya üzerinde bu hızla yayılırsa, 10 yıl içinde sigara, uyuşturucu muamelesi görmeye başlar. Bildiğim kadarıyla şu anda 35 ülkede sigara yasağı oldukça sıkı uygulanıyor.
Örneğin Japonya'da kaldırımda dahi sigara içemiyorsunuz. Halkın arasında dolaşan özel görevliler aniden ortaya çıkıp, sigara içenlere para cezası yazıyor. İsviçre'de ise yasak daha da katı; evinizden başka hiçbir yerde sigara içemiyorsunuz. Fransa, İtalya ve İngiltere'de kendi arabanızda bile sigara içmeniz yasak.
Amerika'da evlerde dahi sigara içmek yasaklanıyor. Kaliforniya'daki Temacula ve Belmont kenti yönetimleri geçen ay aldığı bir kararla, bünyesinde 10'dan fazla daire bulunan apartmanlarda sigara içilmesini yasakladı.
Yasağa balkon ve bahçeler de dahil tutuldu.
* * *
İskoçya, bizim şimdi çıkarmaya çalıştığımız yasayı geçen yıl yürürlüye koydu.
Kapalı yerlerde ve pek çok açık alanda sigara içmeyi yasakladı. Sadece yasak koymadı, uygulamayı da çok iyi denetledi... Sonuçta ne oldu biliyor musunuz, ülkede kalp krizi geçirenlerin sayısı bir yıl içinde yüzde 10 azaldı.
Ülkemizde kansere ve kalp-dolaşım hastalıklarına yakalanma oranı her geçen gün büyüyor. Sigara bunda en önemli faktör.
Eğer hastalıkların azalmasını ve gelecek nesillerin daha sağlıklı olmasını istiyorsak, yasa taslağının çerçevesini daha da genişletmeliyiz.
Ailenin içinde tedbir almalı, yasağı aileden başlatmalıyız. Bunun da en doğru yolu, sigara yasağını apartmanlara kadar genişletmektir.
Nasılsa, Batı uyguluyor diye, birkaç yıl sonra bu yasağı biz de getireceğiz.
Bari, evlerde sigara içme yasağını şimdi getirelim de bir kaç milyon fazla insanın canı kurtulsun.

Bilal Özcan,Bugün Gazetesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Komşum Çok Gürültü Yapıyor?

Soru : Komşunun yaptığı gürültü ile ilgili birkaç soru sorulmuş. fakat benim öğrenmek istediğim şikayetimi nereye yapmalıyım.üst katta oturan şahıslar defalarca uyarmama rağmen gürültü yapmaya devam ediyorlar. bir kez kavga noktasına kadar geldik. bunlar çocuklarının evde koşabileceğini savunuyorlar.birde bunların yaptığı gürültü nasıl tesbit ediliyor. mesela görevliler geldiğinde ses yapmıyorlarsa ne olacak. haftanın her günü bunların sesini dinliyorum. açıkcası eve gitmek istemiyorum canım sıkılıyor.bazı yerlerde kolluk kuvvetlerinden bazı yerlerde mahkemelerden bazen ise belediyeden bahsediliyor.ayrıca oturdukları ev kendilerinin . haklı çıkmam halinde yaptırım ne olur.şimdiden teşekkürler. Cevap : kat mülkiyeti kanununda diğer malikleri rahatsız etmek yasaklanmıştır madde 18' kat maliklerinin yükümlülüğü olarak diğer kat maliklerini rahatsız etmemek yer almaktadır.Sizin, bu durumda, bağlı bulunduğunuz semt-mahelle karakoluna müracatla kişiyi şikayet etmeniz gerekir. Bu şikay

Komşusunu Rahatsız Edeni Bekleyen Ceza / Arif Temir » Muhasebe TR

  Apartmanlarda oturanlar isteyerek veya istemeyerek bazen komşularına çeşitli rahatsızlıklar verebiliyor. Hepimizin isteği kimsenin kimseyi rahatsız etmemesi. Rahatsızlık veren bir de kapı komşunuzsa, uyarılarınızı dikkate almıyorsa yasal yollara başvurmak zorunlu hale gelebiliyor. Yasal yollara başvurulması halinde Kabahatler Kanunu ve Ceza Kanunu komşularına rahatsızlık verenlerle ilgili çeşitli cezalar öngörüyor. Bu cezaları açıklayalım.  Sarhoş olarak huzuru bozmak  Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişi hakkında kolluk güçlerine şikayette bulunulur. Kolluk görevlileri ilgili hakkında 105 lira idari para cezası uygular. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur. (Bkz. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 2009).  Gürültü yapmak: Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 105 lira  idarî para cezası veriliyor.  Çevresel Gürültünün

İndirimli elektrik tarifesi için gece çalıştırılan çamaşır makinesi komşuların arasını açtı

İndirimli elektrik tarifesi için gece çalıştırılan çamaşır makinesi komşuların arasını açtı Devlet, akıllı sayaç kullanıcılarına gece saatlerinde tüketilen elektriği indirimli tarifeden veriyor. Amaç, gündüz ve akşam saatlerinde yoğunlaşan elektrik tüketiminin bir bölümünü geceye kaydırmak. Pek çok ev hanımı, indirimli tarifeden yararlanmak için, çamaşır ve bulaşık makinesi ile elektrik süpürgesini gece 22.00'den sonra çalıştırıyor. Bu da gürültü sebebiyle komşuların arasını açıyor. Zabıta ve polise bu konuda yoğun şikayet geliyor. İndirimli fiyat tarifesi, gece geç saatlerde elektrikli eşya kullanımını artırdı. Bu da apartmanlarda gece saatlerinde gürültünün artmasına neden oluyor. Özellikle bebekli ya da yaşlı ve hastası olan aileler gürültü sebebiyle komşularıyla tartışıyor. Tartışmalar, küslüklere hatta kavgalara kadar uzayabiliyor. Bu konuda, elektrik şirketleri, belediyeler, polis, tüketici birlikleri ve apartman yönetimlerine çok sayıda şikâyet geliyor. İstanbul&#