Ana içeriğe atla

İslamda Komşuluk Hakları

İslam’da komşuluk hakları, hakların en önemlilerindendir. Bu konudaki uyarılar oldukça düşündürücüdür. Çokça dikkate verilen tespitlerden biri de şu misaldir. Sahabeden Abdullah ibni Ömer (ra), bayramda kurban kesen hizmetçisine dedi ki: Kestiğiniz kurbanın etinden komşumuz olan Yahudi’ye de vermeyi ihmal etmeyin!

Bu tembihini birkaç defa tekrar edince hizmet eden genç: Neden bu kadar ısrarla tembih ediyorsunuz ki, dedi?  Nihayetinde komşumuz olan bu kimse bir Yahudi’dir.
Bunun üzerine Resûlullah’ın (sas) sünnetine olan bağlılığıyla bilinen Hazreti Abdullah, “Sakın dedi, Yahudi diye komşuluk hakkını hafife almayasın. Çünkü biz Resûlullah’tan (sas) komşu hakkının önemi konusunda o kadar çok ikazlar aldık ki, neredeyse bu gidişle bir komşu öteki komşusunun malına mirasçı olacak galiba diye düşünmeye bile başladık. Sakın ihmal etme, Yahudi de olsa komşu hakkını ver!”
Demek ki, sosyal olayları farklı yorumlayan komşularımızın hakları şöyle dursun, farklı dinde olan komşuların dahi komşuluk hakları ihmal edilemez, basit görülüp de umursamazlıktan gelinemez. Komşu hakkı, annenin evlat üzerindeki hakkı gibidir çünkü.
Nitekim önemli bir irşad eseri olan Tenbih’ül Gafilin’de komşunun komşu üzerindeki hakkına dikkat çekilirken şu ifade kullanılmaktadır:
-Komşunun komşu üzerindeki hakkı, annenin evladı üzerideki hakkı gibidir!..
Öyle ise komşu haklarımıza dikkat etmeli, sosyal olayları bizim gibi yorumlamadıklarından dolayı darılıp da komşularımıza yabancı kimseler gibi soğuk bakma hatasına düşmemeli, kardeşlik bağımızı hep sıcak ve sevimli tutma mükellefiyetimizi unutmamalıyız.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Komşum Çok Gürültü Yapıyor?

Soru : Komşunun yaptığı gürültü ile ilgili birkaç soru sorulmuş. fakat benim öğrenmek istediğim şikayetimi nereye yapmalıyım.üst katta oturan şahıslar defalarca uyarmama rağmen gürültü yapmaya devam ediyorlar. bir kez kavga noktasına kadar geldik. bunlar çocuklarının evde koşabileceğini savunuyorlar.birde bunların yaptığı gürültü nasıl tesbit ediliyor. mesela görevliler geldiğinde ses yapmıyorlarsa ne olacak. haftanın her günü bunların sesini dinliyorum. açıkcası eve gitmek istemiyorum canım sıkılıyor.bazı yerlerde kolluk kuvvetlerinden bazı yerlerde mahkemelerden bazen ise belediyeden bahsediliyor.ayrıca oturdukları ev kendilerinin . haklı çıkmam halinde yaptırım ne olur.şimdiden teşekkürler. Cevap : kat mülkiyeti kanununda diğer malikleri rahatsız etmek yasaklanmıştır madde 18' kat maliklerinin yükümlülüğü olarak diğer kat maliklerini rahatsız etmemek yer almaktadır.Sizin, bu durumda, bağlı bulunduğunuz semt-mahelle karakoluna müracatla kişiyi şikayet etmeniz gerekir. Bu şikay

Komşusunu Rahatsız Edeni Bekleyen Ceza / Arif Temir » Muhasebe TR

  Apartmanlarda oturanlar isteyerek veya istemeyerek bazen komşularına çeşitli rahatsızlıklar verebiliyor. Hepimizin isteği kimsenin kimseyi rahatsız etmemesi. Rahatsızlık veren bir de kapı komşunuzsa, uyarılarınızı dikkate almıyorsa yasal yollara başvurmak zorunlu hale gelebiliyor. Yasal yollara başvurulması halinde Kabahatler Kanunu ve Ceza Kanunu komşularına rahatsızlık verenlerle ilgili çeşitli cezalar öngörüyor. Bu cezaları açıklayalım.  Sarhoş olarak huzuru bozmak  Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişi hakkında kolluk güçlerine şikayette bulunulur. Kolluk görevlileri ilgili hakkında 105 lira idari para cezası uygular. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur. (Bkz. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 2009).  Gürültü yapmak: Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 105 lira  idarî para cezası veriliyor.  Çevresel Gürültünün

İndirimli elektrik tarifesi için gece çalıştırılan çamaşır makinesi komşuların arasını açtı

İndirimli elektrik tarifesi için gece çalıştırılan çamaşır makinesi komşuların arasını açtı Devlet, akıllı sayaç kullanıcılarına gece saatlerinde tüketilen elektriği indirimli tarifeden veriyor. Amaç, gündüz ve akşam saatlerinde yoğunlaşan elektrik tüketiminin bir bölümünü geceye kaydırmak. Pek çok ev hanımı, indirimli tarifeden yararlanmak için, çamaşır ve bulaşık makinesi ile elektrik süpürgesini gece 22.00'den sonra çalıştırıyor. Bu da gürültü sebebiyle komşuların arasını açıyor. Zabıta ve polise bu konuda yoğun şikayet geliyor. İndirimli fiyat tarifesi, gece geç saatlerde elektrikli eşya kullanımını artırdı. Bu da apartmanlarda gece saatlerinde gürültünün artmasına neden oluyor. Özellikle bebekli ya da yaşlı ve hastası olan aileler gürültü sebebiyle komşularıyla tartışıyor. Tartışmalar, küslüklere hatta kavgalara kadar uzayabiliyor. Bu konuda, elektrik şirketleri, belediyeler, polis, tüketici birlikleri ve apartman yönetimlerine çok sayıda şikâyet geliyor. İstanbul&#