Ana içeriğe atla

Komşular mahkemede tanışıyor

Eski komşulukların kalmadığı hep söylenirdi ama işin bu raddeye geleceği beklenmezdi. Özellikle yeni sitelerde, lüks konaklarda neredeyse bütün komşular birbiriyle davalık.

Alttaki üstekini 'banyon akıyor' diye mahkemeye veriyor, kapı komşuları gürültüden dolayı karakola düşüyor, dava açacak parası olmayanlar komşusunu belediyeye şikâyet ediyor.

İstanbul'da özellikle yeni sitelerde oturanların birçoğu sabah işe gitmeden evvel adliyeye uğruyor. Ya üst komşusunu gürültüden dolayı şikâyet ettiği için açtığı davayı takip etmeye ya da yan dairedeki komşusunun kendisine dair şikâyeti üzerine savunmasını vermek için. Adalet Bakanlığı'nın davalara dair istatistik tutma gibi bir geleneği olmadığı için sayısal bilgi veremiyoruz ama son yıllarda komşuların birbirlerine dair şikâyetlerinin arttığı gözle görülebiliyor. Avukatlar, site ve apartman yöneticileri, sivil toplum örgütleri ve apartman sakinleri buna şahit. Mesela Demet Kömür, İstanbul Başakşehir'de oturduğu binada, ailecek görüştüğü üst kat komşusu tarafından mahkemeye verilmiş. Oğulları kavga etmiş. Kömür, kapıya gelen polisin onu şoke ettiğini söylüyor. "Yaşadığım durum ilişkilerin ne kadar zayıfladığının kanıtı. Deseydi ki, 'oğlun bir şey yapmış komşu.' Özür dilerdik. Mahcup olurduk. Karakola gitmekle kalmadılar, çocuğumu tehdit ettiler. Bu olay moralimizi bozdu, çok üzüldüm, evimden soğudum." Komşusu şikâyetini geri çekince dava bitmiş ama o apartmandan taşınan Kömür, "Komşuya ev anahtarı bırakma, çocuk emanet etme devri bitti." diyor.

Avukat Bülent Deniz, komşularıyla davalık olan birçok ev sahibinin davalarına bakıyor. Bu tür şikâyetlerin çok arttığını söylüyor. Deniz toplumsal değişimin bir sonucu olarak gördüğü davaların hukuk sistemine büyük yük getirdiği görüşünde. Bu sebeple komşuluk sorunları için hakemlik kurumuna benzer bir çözüm sisteminin geliştirilmesini öneriyor.

İşadamı Murat Köse, Büyükçekmece'de bir sitede yöneticilik yapıyor. Müteahhitle ve komşularıyla yaşadığı sorunlar sebebiyle bu görevi üstlenmiş. İnsanların haklarını bilmediği için başkalarının hukukuna da saygı göstermediklerini düşünüyor. Kavgalı komşuların yönetici olarak aralarına girip mahkemeye gitmeden sorunlarını çözmeye çalışıyor. Köse, yöneticilerin görevini layıkıyla yapmadığı için en ufak anlaşmazlıkta mahkemeye gidildiğini söylüyor. Mahkeme kapılarının bu kadar çok aşındırılmasını korkuya bağlıyor.

Deniz Aydeniz'in komşusundan muzdarip olanlara yol gösteren bir internet sitesi var: www.apartmansakinleri.com. Aydeniz, komşusuyla davalık olanların yanı sıra çok sayıda insanın da aidat ödemediği için icralık olduğunu vurguluyor. Aydeniz'in komşuluk hukuku, kat mülkiyeti kanunu ve medeni kanun hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı sitesinde, huzur vermeyen komşunun nasıl dize getirileceğine dair ilginç bilgiler de yer alıyor. Dava açmak zorunda kalanları avukat masrafından kurtaracak yöntemler anlatılıyor. Dava açmak için dilekçe örnekleri var.

"Apartmanlarda huzur yok kavga var"

Aynı çatı altında yaşayan ahlaki anlayışları, yaşam şekilleri farklı insanların anlaşamamasının normal olduğunu söyleyen Aydeniz'e göre insanlara bir arada yaşama kültürü, kul hakkı, demokrasi ahlakı üzerine eğitimler verilmeli.

Mahkemeye gitmek maddi imkânları olanların tercih ettiği bir yol. Bu imkânı bulamayan "komşu muzdaribi vatandaşlar" belediyelerin kapısını aşındırıyor. Zeytinburnu Belediyesi'nin beyaz masasına bu konuda çok şikâyet geliyor. En fazla, komşusu banyosundan sızan suyla ilgilenmediği için yardım isteyenler arıyor. Komşusunun halı silkelemesinden, bina içine çöp bırakmasından, merdivenlere ayakkabı dizmesinden, gürültüsünden rahatsız olan belediyeye koşuyor. Belediye'nin ise yapacak pek bir şeyi yok. Ancak Zabıta gidip şikâyet edilen komşuya uyarıda bulunabiliyor. Emlakçıların ev kiralayacak veya satın alacak kişilere şöyle bir önerisi var: "Evin ne kadar güzel olduğu, kaç odası bulunduğu, güneş alıp almadığı kadar alt ve üst katta oturanların nasıl insanlar olduğu, yan dairede kimlerin yaşadığına bakmak gerek. Yoksa güzel bir evde, huzursuz yaşarsınız." Komşu komşunun yalnızca külüne değil ahlâkına da muhtaç.

***

Ünlü de olsa onlar komşu

Tiyatrocu İsmail Hakkı Sunat, gürültü yaptığı için uyardığı komşusu tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Şarkıcı Burcu Güneş'e komşusu hakaret davası açtı. Kendisinin mahkeme kapısında "Komşuma hakaret etmedim" açıklaması yapmışlığı var. Galatasaray'ın Brezilyalı futbolcusu Jo Alves'ten de komşuları şikâyetçisi. Alves'i karakoldan kulübü kurtardı. Komşusu Faruk Kocabaş ise futbolcu için "İllallah" diyor. ZAMAN

GÜLİZAR BAKİ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Komşum Çok Gürültü Yapıyor?

Soru : Komşunun yaptığı gürültü ile ilgili birkaç soru sorulmuş. fakat benim öğrenmek istediğim şikayetimi nereye yapmalıyım.üst katta oturan şahıslar defalarca uyarmama rağmen gürültü yapmaya devam ediyorlar. bir kez kavga noktasına kadar geldik. bunlar çocuklarının evde koşabileceğini savunuyorlar.birde bunların yaptığı gürültü nasıl tesbit ediliyor. mesela görevliler geldiğinde ses yapmıyorlarsa ne olacak. haftanın her günü bunların sesini dinliyorum. açıkcası eve gitmek istemiyorum canım sıkılıyor.bazı yerlerde kolluk kuvvetlerinden bazı yerlerde mahkemelerden bazen ise belediyeden bahsediliyor.ayrıca oturdukları ev kendilerinin . haklı çıkmam halinde yaptırım ne olur.şimdiden teşekkürler. Cevap : kat mülkiyeti kanununda diğer malikleri rahatsız etmek yasaklanmıştır madde 18' kat maliklerinin yükümlülüğü olarak diğer kat maliklerini rahatsız etmemek yer almaktadır.Sizin, bu durumda, bağlı bulunduğunuz semt-mahelle karakoluna müracatla kişiyi şikayet etmeniz gerekir. Bu şikay...

Apartmanda da sigara içilmesin!

Ohh şükürler olsun. Sigara yasağı bizim ülkemizde de yaygınlaşıyor. Meclis Adalet Komisyonu'ndan geçen tasarı yasalaşırsa, bazı açık alanlarda dahi sigara içmek yasak olacak. Yani pek çok insanımız boşu boşuna zehirlenmekten kurtulacak. Sigara içen, yani kendisini zehirlemek isteyen gitsin, nerede zehirlerse zehirlesin. Ancak, başkalarının hayatını tehlikeye atmasın. Sigara, içenin de, dumanını soluyanın da hayatını tehlikeye atıyor. Çünkü sigaranın içinde 4 bin tane ayrı zehirli madde var. Ve Türkiye'de her yıl 100 bin insan sigara yüzünden yaşamından oluyor. Bunları ben söylemiyorum; profesörler söylüyor. * * * Adım gibi eminim... Bundan 50 yıl sonra dünyaya gelecek insanlar, geçmişe dönüp bakınca çok şaşıracaklar... Kendilerinden önce yaşayan nesiller içerisindeki milyarlarca insanın, bile bile ölümü davet etmiş olmalarına, Yaşamlarını hızla kısaltmış olmalarına şaşıracaklar. İnsanların, 'nikotin' denilen zehirin dumanını ciğerlerine çekip de yavaş yavaş intihar ...

Komşusunu Rahatsız Edeni Bekleyen Ceza / Arif Temir » Muhasebe TR

  Apartmanlarda oturanlar isteyerek veya istemeyerek bazen komşularına çeşitli rahatsızlıklar verebiliyor. Hepimizin isteği kimsenin kimseyi rahatsız etmemesi. Rahatsızlık veren bir de kapı komşunuzsa, uyarılarınızı dikkate almıyorsa yasal yollara başvurmak zorunlu hale gelebiliyor. Yasal yollara başvurulması halinde Kabahatler Kanunu ve Ceza Kanunu komşularına rahatsızlık verenlerle ilgili çeşitli cezalar öngörüyor. Bu cezaları açıklayalım.  Sarhoş olarak huzuru bozmak  Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişi hakkında kolluk güçlerine şikayette bulunulur. Kolluk görevlileri ilgili hakkında 105 lira idari para cezası uygular. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur. (Bkz. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 2009).  Gürültü yapmak: Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 105 lira  idarî para cezası veriliyo...