Ana içeriğe atla

Komşusunu Rahatsız Edeni Bekleyen Ceza / Arif Temir » Muhasebe TR

 Apartmanlarda oturanlar isteyerek veya istemeyerek bazen komşularına çeşitli rahatsızlıklar verebiliyor. Hepimizin isteği kimsenin kimseyi rahatsız etmemesi. Rahatsızlık veren bir de kapı komşunuzsa, uyarılarınızı dikkate almıyorsa yasal yollara başvurmak zorunlu hale gelebiliyor. Yasal yollara başvurulması halinde Kabahatler Kanunu ve Ceza Kanunu komşularına rahatsızlık verenlerle ilgili çeşitli cezalar öngörüyor. Bu cezaları açıklayalım. 
Sarhoş olarak huzuru bozmak 
Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişi hakkında kolluk güçlerine şikayette bulunulur. Kolluk görevlileri ilgili hakkında 105 lira idari para cezası uygular. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur. (Bkz. Arif Temir, Apartman Yönetimi ve Kapıcılar, Yaklaşım Yayınları, Ankara, 2009). 
Gürültü yapmak: Başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde gürültüye neden olan kişiye, 105 lira  idarî para cezası veriliyor.  Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğine göre konut içinde ve dışında gürültü seviyesi 65 desibelden yüksek olamıyor. 
Çevreyi kirletme: Evsel atık ve artıkların toplanmasına veya depolanması için belirlenen yerlerin dışına atan kişilere 35 lira idari para cezası uygulanacak. 
Apartmanın kaldırımını  işgal etme: Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, 35 lira idari para cezası veriliyor. Söz konusu cezalar her yıl “yeniden değerleme” oranında artırılıyor. 
Huzur ve sükunu bozana hapis  
Türk Ceza Kanunu'na göre sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. İlgili kanunlarla belirlenen yükümlülüklere aykırı olarak, başka bir kimsenin sağlığının zarar görmesine elverişli bir şekilde gürültüye neden olan kişi, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (Ceza kanununu 123 ve 183.md.). 
Yukarıda belirtildiği üzere her rahatsız edici bir davranışın cezası var. Hepimizin amacı komşularımıza, çevremize, kısacası hiç kimseye rahatsızlık vermemek olmalı. Çünkü hepimizin huzur içerisinde yaşamaya hakkı var. 
(Güneş Gazetesi | 12.04.2016)

Komşusunu Rahatsız Edeni Bekleyen Ceza / Arif Temir » Muhasebe TR

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Komşum Çok Gürültü Yapıyor?

Soru : Komşunun yaptığı gürültü ile ilgili birkaç soru sorulmuş. fakat benim öğrenmek istediğim şikayetimi nereye yapmalıyım.üst katta oturan şahıslar defalarca uyarmama rağmen gürültü yapmaya devam ediyorlar. bir kez kavga noktasına kadar geldik. bunlar çocuklarının evde koşabileceğini savunuyorlar.birde bunların yaptığı gürültü nasıl tesbit ediliyor. mesela görevliler geldiğinde ses yapmıyorlarsa ne olacak. haftanın her günü bunların sesini dinliyorum. açıkcası eve gitmek istemiyorum canım sıkılıyor.bazı yerlerde kolluk kuvvetlerinden bazı yerlerde mahkemelerden bazen ise belediyeden bahsediliyor.ayrıca oturdukları ev kendilerinin . haklı çıkmam halinde yaptırım ne olur.şimdiden teşekkürler. Cevap : kat mülkiyeti kanununda diğer malikleri rahatsız etmek yasaklanmıştır madde 18' kat maliklerinin yükümlülüğü olarak diğer kat maliklerini rahatsız etmemek yer almaktadır.Sizin, bu durumda, bağlı bulunduğunuz semt-mahelle karakoluna müracatla kişiyi şikayet etmeniz gerekir. Bu şikay

İndirimli elektrik tarifesi için gece çalıştırılan çamaşır makinesi komşuların arasını açtı

İndirimli elektrik tarifesi için gece çalıştırılan çamaşır makinesi komşuların arasını açtı Devlet, akıllı sayaç kullanıcılarına gece saatlerinde tüketilen elektriği indirimli tarifeden veriyor. Amaç, gündüz ve akşam saatlerinde yoğunlaşan elektrik tüketiminin bir bölümünü geceye kaydırmak. Pek çok ev hanımı, indirimli tarifeden yararlanmak için, çamaşır ve bulaşık makinesi ile elektrik süpürgesini gece 22.00'den sonra çalıştırıyor. Bu da gürültü sebebiyle komşuların arasını açıyor. Zabıta ve polise bu konuda yoğun şikayet geliyor. İndirimli fiyat tarifesi, gece geç saatlerde elektrikli eşya kullanımını artırdı. Bu da apartmanlarda gece saatlerinde gürültünün artmasına neden oluyor. Özellikle bebekli ya da yaşlı ve hastası olan aileler gürültü sebebiyle komşularıyla tartışıyor. Tartışmalar, küslüklere hatta kavgalara kadar uzayabiliyor. Bu konuda, elektrik şirketleri, belediyeler, polis, tüketici birlikleri ve apartman yönetimlerine çok sayıda şikâyet geliyor. İstanbul&#